Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Bouwen met een kale Strat kit

Workshoppers vragen me vaak of ze een kit mee kunnen nemen of dat ik er een kan leveren, zodat ze met hun eigen, zelfgebouwde gitaar naar huis kunnen gaan.

Dus heb ik maar eens zo'n ding geprobeerd voordat ik een workshop en een boze klant riskeer.

Een komplete kit gekocht. Ongeboord, zelfs de topkam moest nog in de hals gefreesd worden. Maar ja, erg goedkoop, dat wel.

Voor een vier uur workshop was dat niet echt veelbelovend, maar dit was wel een extreem geval, worst case zogezegd.

Ik heb inmiddels wel betere kits gevonden die in vier uur te doen zijn op de workshops,. Hier is alles geboord, de topkam is gemonteerd en de verbinding tussen pups en jack is doormiddel van stekkertjes - solderen is dus minimaal. Ze zijn altijd ongelakt en meestal is de hals in die lelijke paddle vorm.

Iemand die erg dapper is mag hem ook zo bestellen; maar dan moet je wel weten wat je doet. Ze zijn ongelakt dus dat moet je nog doen. Ik zaag meestal de standaard paddle headstock in de Strat of Tele vorm, soms zal je dan nog wat schuur of vijlwerk moeten doen. Alleen als ik tijd heb en als het niet vriest.

Ik beschrijf hier het bouw proces voorzover het anders is dan een gitaar bouwen met gebruikte en dus gelakte en geboorde, meest passende onderdelen. Een aantal stappen is niet nodig bij de nieuwe kits!

De brug correct positioneren, de hals/body verbinding goed krijgen en de hals goed uitlijnen. Het kan heel goed, zelfs zonder speciale apparatuur of templates. Als je 400 euro zou moeten uitgeven aan apparatuur en templates voor één project kan je natuurlijk beter een leuke MIM Strat kopen.

Voor een Telecaster is dit vrijwel hetzelfde.

responsive design image

De brug positioneren en boren

Als dit niet is geboord moet dit eerst om de hals goed te kunnen plaatsen. Voor het uitlijnen van de hals moeten we nameljjk twee snaren opzetten (komt later).

Er zijn twee maten (vectoren); de breedte as en de lengte as - als volgt:

Plaatse de tremolo met het inertia block naar beneden op z'n plek; dan ben je er al bijna.

Nu eerst het midden van de body vinden en de brug zo plaatsen dat de ruimte tussen twee middelste zadels op die lijn ligt. Als je de body omdraait, kijk je in de ruimte voor de veren en de veerklauw. Daar kan je ook makkelijk een centrale lijn tekenen, hier moet die passen met het kleine gaatje voor de middelste veer in het inertia block.

responsive design image

responsive design image

Je kan ook met de rolmaat aan het werk gaan. De breedte van de body op het breedste pun is 322 mm (standaard) dus als le middel lijn ongeveer op 160mm - 161mm ligt zit je er niet ver vanaf.

De mensuur van de strat is 648mm, dus op de lengte as moet je brug positie (raakpunt van de zadels!) die afstand tot de voorkant topkam hebben. Je moet speelruimte naar voor en naar achter hebben om later intonatie te kunnen meten en stellen. De plaats is al grotendeels bepaald door de ruimte voor het inertia block. Begin met de zadels in de middenstand.

De positie van de slagplaat is ook een indicatie. Gebaseerd op al deze metinkjes merk je de positie van de twee buitenste schroefjes. De schroefjes zo ver vastzetten dat de grondplaat van de brug nog kan kantelen.

De body / hals verbinding

responsive design image

Dit is de lastigste en ook de meest belangrijke stap in het geheel.

Leg een neckplate in de binnenkant van de neckpocket.

De lijn tussen de twee binnenste schroeven moet ongeveer 16mm van de kant af liggen. Verder moet de neckplate evenwijdig aan de as van de body en een paar mm van de open kant af liggen. Met een priem markeer je de schroefgaten en boor ze door et een 4.5 mm boortje. Gebruik absoluut een boorstandaard.

Nu monteer je de twee buitenste tuners op de hals (E6 en E1), je wil met twee snaren de hals uitlijnen.

responsive design image

Draai de body om en monteer de neckplate met vier schroeven, de puntjes moeten net boven het hout uitsteken.

Neem een lijnklem en twee stukjes hout. Zet de hals op zijn plek en fixeer stevig met de klem, en twee stukjes hout die de body en de toets moeten beschermen. Zet de twee E snaren op en geef ze een beetje spanning.

responsive design image

Controleer of de twee snaren netjes uitlijnen met de zijkanten van de hals. Als dat nog niet goed is kan je nu de hals nog wat bewegen totdat het ok is.

Nu, met de hals in de juiste stand, draai je de vier schroeven zover aan dat ze net even in de hals 'bijten'. Haal de zaak los. Nu zie je dat aan de hiel van de hals 4 markeer punten zijn gemaakt op de goede plek.

responsive design image

Boor de hals voor met een 3.5mm boortje, niet dieper dan 15mm. Je kan de diepte aangeven op je boor met een stukje tape. Ik zou een handboor gebruiken. Je gaat gauw te ver. Bij mijn nieuwe bouwpakket is dit niet nodig, alles is a geboord. Deze exercitie is ook handig om te weten als je ooit een niet goed passende hals bij een body hebt.

De rest afbouwen is niet lastig, de standaard bouw procedure, zoals op de Stratocaster page beschreven.

Bij sommige bodies moet je nog wel de gangen tussen pup holte en jack holte en ook de verbinding naar de achterkant nog boren. Hiervoor heb je een vrij lang boortje (15cm of zo) en 4.5 of 5mm diameter nodig.

responsive design image

Neem de body en de hals in vertikale stand (mijn voorkeur) zodat je duidelijk kan zien of de punten van de schroeven netjes in de voorgeboorde gaten van de hals vallen.

Dan draai je de handel vast, met de klok mee , diagonaals gewijs.

Klaar

GUITARS RECYCLED - CONTACT

Use this form to send me a question or order a kit or book:

Contact form

You are visitor: